Ești aici:    Home      Fructe      Beneficiile afinelor asupra sănătății
beneficii sanatate afine

Beneficiile afinelor asupra sănătății

24/11/2015
Publicat înFructe, Super alimente

S-ar putea să fi mirat de faptul că există alimente care au un gust bun și sunt bune și pentru sănătate, însă ele chiar există. Afinele de exemplu, au o serie de beneficii pentru sănătate. Antocianii, care dau pigmentul albastru afinelor, sunt un antioxidant foarte puternic.

Antioxidanții sunt foarte importanți pentru sănătatea noastră. Multe dintre procesele noastre naturale din corp produc radicali liberi. De exemplu, corpurile noastre utilizează oxigen pentru energie. O substanță interacționează cu oxigenul și pierde unul sau mai mulți electroni. Acest lucru produce energie, dar în unele cazuri poate lăsa un defect, molecula instabilă. Această moleculă apoi încearcă să fure un electron de la o celulă sănătoasă. Când reușește, rănește această celulă, care devine la rândul ei radical liber. Aceasta celulă nou deteriorată atacă o altă celulă sau moleculă pentru a obține un electron. Uneori deteriorarea celulei poate fi la peretele celular, lucru care o face să nu mai poată participa la un proces important din organism. Sau o celulă de AND poate fi rănită și astfel determinată să se reproducă anormal. Acest lucru poate cauza cancer și multe alte boli. Toxinele din afară, cum ar fi fumul de țigară sau poluarea aerului, contribuie de asemenea la radicalii liberi din organism.

Antioxidanții pot reacționa cu radicalii liberi și pot elimina deteriorarea lor. În unele cazuri, chiar oferă un electron radicalului liber. Unii antioxidanți sunt buni pentru a stopa prejudiciul adus primei celule. Alții lucrează pentru a opri reacția în lanț ce urmează.

Așadar, ce pot face afinele pentru tine?

Afinele sunt  o sursă concentrată de antioxidanți. O jumătate de ceașcă asigură activitatea antioxidantă găsită în cinci porții de suc de mere, de mazăre, broccoli sau morcovi. Un studiu recent a constatat că persoanele care au un nivel de antociani mai mare au mai puțin susceptibile de a dezvolta boala secolului, cancer.

În studiile realizate pe animale, afinele au redus nivelul zahărului din sânge cu 25%. Acestea sunt un remediu popular pentru reducerea zahărului din sânge. Nu suntem în situația să îți recomandăm vreun tratament, însă ai putea să te consultați cu medicul tău în privința nivelului de zahăr din sânge.

Știm că radicalii liberi deteriorează arterele. Acest lucru face ca vasele de sânge să aibă mai multe șanse de a se înfunda cu colesterol sau grăsimi depozitate. Aceste artere înguste, înfundate cresc riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.  Ei bine, consumul de afine și căpșuni reduce acest risc. Există un studiu realizat în 18 ani în care 90.000 de femei au fost monitorizate în tot acest timp. S-a ajuns la concluzia că cele care au consumat periodic trei porții de afine și căpșuni pe săptămână au fost cu 23% mai puțin susceptibile de a avea un atac de cord în comparație cu cele care au mâncat doar o porție pe lună.

E.coli sunt cele mai frecvente cauze de infecții ale tractului urinar. Antioxidanții din afine schimbă structura bacteriilor E.coli în tractul urinar. Astfel, bacteriile devin în imposibilitatea de a se atașa la mucoasa vezicii urinare și provoca infecții.

De asemenea, se pare ca afinele îmbunătățesc memoria, viteza și coordonarea.

O cană de afine oferă aproximativ 15% din aportul zilnic de fibre recomandat.

Așadar de cât de multe motive ai nevoie pentru a începe să consumi afine? Consumă-le crude, deoarece încălzirea distruge o parte din vitaminele acestora. Congelarea însă este indicată. În termen de maxim cinzi zile este bine ori să le consumați ori să le congelați.

Spune-ne părerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Despre noi

Suntem o echipa tanara care dorim sa va oferim informatii utile pentru un mod de viata mai sanatos. Incercam sa facem din acest site un loc unde sa gasiti majoritatea informatiilor despre alimentele sanatoase dar si retete culinare de preparare a acestora.