Ești aici:    Home      Super alimente      Beneficiile asupra sănătății oferite de turmeric
Beneficiile asupra sanatatii oferite de turmeric

Beneficiile asupra sănătății oferite de turmeric

03/11/2015
Publicat înSuper alimente

Turmericul este un condiment derivat din rădăcina unei plante numite Curcuma, originară din India și Indonezia, care a fost folosit vreme de mii de ani. Deși rădăcina este groasă, de culoare maro și miezul ca portocala, turmericul are o culoare galben-portocalie, de aici mai fiind cunoscut și ca șofranul indian. A fost folosit ca medicament tradițional timp de mii de ani, astăzi însă, este mai mult cunoscut pentru utilizările sale culinare. Turmericul oferă muștarului culoarea galbenă strălucitoare și este unul dintre ingredientele principale găsite în curry. Are un gust amar, piperat și emite un miros similar cu amestecul dintre portocală și ghimbir.

Istoria turmericului

Dovezile sugerează că este folosit de peste 5.000 de ani. Pentru prima dată a apărut în Indonezia și India, unde a fost utilizat pentru beneficiile sale asupra sănătății. Utilizarea turmericului atât în scopuri culinare cât și medicale a început să se răspândească în secolele următoare, ajungând în primul rând în China și Orientul Mijlociu. Aceștia din urmă au introdus turmericul comercianților europeni în secolul al 13-lea. În prezent, turmericul este recoltat în principal tot în India și Indonezia, însă mai sunt câteva țări că îl exportă: China, Taiwan, Filipine, Jamaica și Haiti.

Compoziția turmericului

Ingredientul activ principal în turmeric este o substanță numită curcumină, care nu este toxică și oferă turmericului pigmentarea. Cantitatea de curcumină nu este aceeași în turmeric, diferă de la o plantă la alta. De asemenea, în turmeric găsim și alți nutrienți. Astfel, în 2 lingurițe sau 4,52 grame de turmeric găsim:

– Mangan – 0,36 mg;

– Fier – 1,88 mg;

– Vitamina B6 – 0,08 mg;

– Potasiu – 114,48 mg;

– Fibre alimentare – 960 mg;

Beneficiile asupra sănătății ale turmericului

Turmericul a fost folosit în medicina tradițională indiană și chineză timp de secole, iar medicina modernă începe să susțină acest lucru cu date științifice. Utilizarea cea mai răspândită este ca anti-inflamator. Este dovedit că produce efecte anti-inflamatorii care rivalizează cu cele ale hidrocortizonului sau ibuprofenului. În plus față de acestea, turmericul nu are potențial de a fi toxic ca în cazul substanțelor active mai sus mentionațe.

Boli inflamatorii intestinale

Turmericul este un mod ieftin și non-toxic de a trata mai multe forme de boli inflamatorii intestinale, inclusiv boala Crohn și colita ulcerativa. Un studiu medical efectuat pe șoareci arată că turmericul reduce inflamația pereților intestinali și reduce ulcerele intestinale. Același studiu a arătat că turmericul ajută, de asemenea, șoarecii obezi la pierderea în greutate.

Artrita reumatoidă

Turmericul este un puternic antioxidant. Prin urmare, acesta poate elimina radicalii liberi din organism, care deteriorează celulele sănătoase. În artrita reumatoidă, radicalii liberi sunt responsabili pentru cauzarea inflamaților și a durerilor articulare. Combinația dintre un antioxidant și un anti-inflamator ameliorează durerile în cazul celor care au boli articulare, nu foarte grave.

Fibroza chistica

Un studiu din 2004 arată că turmericul poate corecta cel mai frecvent tip de defect genetic care provoacă fibroza chistică. Aceasta este o boală care pune în pericol viața și afectează din ce în ce mai mulți oameni.  Bolnavii de fibroză chistică au plămânii acoperiți cu un mucus gros și de asemenea au pancreasul afectat. Boala este cauzată de un defect congenital al unei gene responsabile cu producerea unei proteine. Acest defect poartă denumirea de DeltaF508. Turmericul ajută ca proteina produsă în mod defectuos să fie eliminată din organism.

Cancer

Turmericul a fost găsit ca fiind eficient în mai multe tipuri de cancer. Datorită proprietăților sale antioxidante, este benefic pentru toate tipurile de cancer, dar studiile recente arată că în principal este bun în cancerul de colon, de prostată, cancerul de sân, cel pulmonar și leucemie. Turmericul este, de asemenea, eficient împotriva cancerului, deoarece s-a aflat că acesta crește funcția hepatică. Turmericul poate ajuta la prevenirea creșterii celulelor canceroase și poate încetini răspândirea celulelor canceroase. Turmericul este și mai eficient în lupta împotriva cancerului atunci când este combinat cu o dietă bogată în legume benefice. Turmericul și ceapa pot ajuta la prevenirea cancerului de colon, în timp ce turmericul în combinație cu conopida poate lupta împotriva cancerului de prostată.

Boli hepatice

Ficatul este responsabil de detoxifierea sangelui. Acest lucru se face prin producerea de enzime care descompun toxinele in materiale ce vor fi usor eliminate de catre organism. Consumand turmeric, creste productia acestor enzime, imbunatatind  astfel functiile hepatice. In studiile efectuate pe sobolani, productia de enzime a crescut cu 16% dupa 14 zile din momentul in care a inceput sa le fie administrat turmeric zi de zi.

Boli cardiovasculare

Multe forme de boli cardiovasculare sunt cauzate de nivelul de colesterol nesănătos. Când colesterolul se oxidează în sange, se atașează de pereții vasului și se acumulează ca placă. Atât turmericul cât și vitamina B6 din acesta poate ajuta la prevenirea oxidării colesterolului. În plus, vitamina B6 reglează nivelul de homocisteină. Homocisteina este responsabilă pentru daunele directe a vaselor de sânge.

Turmericul ajută la scăderea nivelului colesterolului prin interacțiunea cu ficatul. Celulele hepatice încep să producă cantități crescute de ARN, care crește numărul de receptori pentru LDL colesterol, ajutând astfel la eliminarea LDL din organism.

Boala Alzheimer

Noi studii au descoperit că unul dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale turmericului pot fi eficiente în prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer. Cercetarea a început atunci când s-a constatat că boala Alzheimer este foarte scăzută în rândul persoanelor în vârstă din India, cu diete bogate în turmeric. Se crede că turmericul poate bloca producția unei proteine, IL-2, care este cunoscută pentru că distruge stratul protector care înconjoară nervii.

In 2004 și 2006, două studii au demonstrat că turmericul traversează bariera hemato-encefalică în cazul în care o proteină numită amiloid B se acumulează în creier și perturbă funcționarea normală a creierului. În mod normal, această proteină este eliminată de organism, dar pacienții cu boala Alzheimer nu o mai pot elimina. Turmericul în creier are ca efect descompunerea acestei proteine astfel încât să poată fi eliminată cu succes de către organism.

În concluzie, beneficiile pentru sănătate ale turmericului sunt încă explorate, dar prin utilizarea acestuia în curry sau prin a lua suplimente, este posibil ca o serie de boli degenerative să fie afectate pozitiv.

Spune-ne părerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Despre noi

Suntem o echipa tanara care dorim sa va oferim informatii utile pentru un mod de viata mai sanatos. Incercam sa facem din acest site un loc unde sa gasiti majoritatea informatiilor despre alimentele sanatoase dar si retete culinare de preparare a acestora.