Ești aici:    Home      Fructe      Cele mai importante beneficii ale rodiei
Cele mai importante beneficii ale rodiei

Cele mai importante beneficii ale rodiei

03/11/2015
Publicat înFructe, Super alimente

Unele dintre cele mai vechi cultivate fructe, rodiile au crescut pentru prima dată în Persia antică, iar beneficiile acestora aduse sănătății au fost recunoscute încă de atunci. Românii au dat acest nume, “rodie” înseamnă “semințe de măr” în latină. Și spaniolii iubesc atât de mult rodiile încât au dat și numele unui oraș după acestea, Granada. În India, sucul obținut din rodii a fost considerat un elixir de sănătate care vindecă un număr însemnat de boli. Faptul că și cercetătorii din zilele noastre au descoperit importanța antioxidanților din rodii, atestă faptul că și strămoșii noștri au avut dreptate.

Fructul roșu și rotund are o istorie simbolică la fel de bogată ca și istoria sa geografică. Abundența semințelor este asemuită cu fertilitatea, în timp ce copacii în care cresc sunt asociați cu renașterea și reînnoirea.

Informații nutriționale

Beneficiile pentru sănătate ale rodiei sunt foarte numeroase. Vorbind nutritiv, rodiile nu conțin grăsimi, au foarte puțin zahăr și numai 80 de calorii la 100 de grame, 5 grame de fibre și 15 procente din doza zilnică de vitamina C recomandată.

Sucul de rodie este aproape la fel de popular ca și fructele întregi. Pentru că este mult mai concentrat, sucul de rodie este puțin mai ridicat în calorii decât semințele întregi, având 120 de calorii.

Rodiile și antioxidanții

Culoarea roșu aprins a rodiilor oferă mai mult decât un aspect plăcut, nuanța aprinsă semnifică bogăția în fitochimicale antioxidante. Antioxidanții contracarează daunele celulare cauzate de radicalii liberi. Societatea Națională de Cancer afirmă că în testarea făcută până acum “anitoxidanții ajută la prevenirea daunelor făcute de radicalii liberi care sunt asociate cu cancerul”. Este imposibil să vorbim de vindecarea bolilor cu antioxidanți, dar e clar că putem preveni. Unele dintre bolile pe care le putem preveni sunt: cancerul de prostată, cancerul pulmonar și cancerul de sân.

Sucul de rodie are o capacitate de antioxidare de 2860 de unități la 100 de grame. Această valoare se compară cu sucul de prune, cu sucul obținut din goji sau cel din pepene galben.

Vitamine, minerale și micronutrienți în rodii

Ca multe alte fructe, rodiile furnizează și o doză sănătoasă de vitamina C. Spre deosebire de alte fructe mai conțin și vitamina B5, B9, potasiu și zinc.

Acidul pantotenic sau vitamina B5, este esențială pentru o piele sănătoasă și pentru o bună funcționare a nervilor. Cercetările în privința acidului pantotenic sunt în curs de desfășurare, până în prezent s-a aflat că acesta ajută la prevenirea crampelor musculare, rezistența la insulină și insuficiența suprarenală.

Vitamina B9, de asemenea, cunoscută și sub numele de acid folic, a luat o mai mare importantă în lumea științei nutriționale atunci când cercetătorii au descoperit că deficiența acestuia a contribuit la defecte ale tubului neural la copii. Adulții au și ei nevoie, de asemenea, de această vitamină deoarece repară ADN-ul și creează celule sanguine sănătoase. O singură porție de semințe de rodie conține 10% din doza recomandată unui adult.

Oamenii care nu primesc suficientă vitamina K prezintă un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză. De obicei găsită în legumele cu frunze verzi, vitamina K devine mai gustoasă atunci când este absorbită din semințele dulci ale rodiei.

Alergii și contraindicații

În timp ce alergiile la rodie sunt rare, oricine observă o mâncărime neobișnuită sau o arsură a pielii după manipularea unei rodii ar trebui să evite aceste fructe. Ușoara aciditate a sucului de rodie poate da uneori arsuri la stomac.

Semințele din rodii pot provoca iritații pentru persoanele cu diverticulită.

Selectarea, prepararea și servirea rodiilor

Alege întotdeauna o rodie care are o culoare aprinsă pentru a obține cel mai bun gust al fructului. Sezonul lor este toamna, așadar în acest anotimp semințele lor sunt cele mai bune. Utilizați sucul de  rodie oriunde, în combinație cu alte sucuri de fructe, în glazuri și sosuri, cu înghețată, etc.

Spune-ne părerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Despre noi

Suntem o echipa tanara care dorim sa va oferim informatii utile pentru un mod de viata mai sanatos. Incercam sa facem din acest site un loc unde sa gasiti majoritatea informatiilor despre alimentele sanatoase dar si retete culinare de preparare a acestora.