Ești aici:    Home      Legume      Leurda – usturoiul săbatic
Beneficiile leurdei

Leurda – usturoiul săbatic

08/03/2016
Publicat înLegume

Atunci când se trezesc din perioada de hibernare, urșii bruni din Europa nu se mai satură să mănânce leurda sau usturoiul sălbatic. Numele de leurdă vine chiar de la aceștia, în limba latină allium ursinum înseamnă usturoiul ursului.

La ce ne ajută leurda?

Este un aliment benefic pentru sănătate abundent în mai multe tipuri de antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Usturoiul sălbatic este cunoscut ca fiind benefic la scăderea tensiunii areteriale precum și a colesterolului și a zahărului din sânge. De asemenea, leurda este utilizată din vechi timpuri la vindecarea astmului bronșic și a bronșitei. Alte efecte neplăcute precum colicii, indigestia, gazele la stomac pot fi ameliorate cu ajutorul leurdei.

Din punct de vedere nutrițional, leurda este o plantă plină de fier și vitamina C. Frunzele, florile și bulbii de leurdă sunt comestibili, iar gustul este destul de similar cu usturoiul, dar fără a fi atât de puternic. Frunzele pot fi folosite în salate sau preparate la fel ca spanacul, bulbii sunt folosiți uneori ca substitut pentru capere iar florile sunt adăugate ca garnitură în diverse feluri de mâncare și salate.

Pe lângă efectele benefice asupra sănătății și utilizarea acesteia în bucătărie, leurda mai poate fi folosită și ca:

– dezinfectant – la fel ca și usturoiul normal, leurda are proprietăți antifungice și antibacteriene. Leurda poate fi folosită în infecții fungice și diferite tipuri de probleme ale pielii.

– soluție ce ține la distanță insectele – leurda are și astfel de proprietăți, putând fi folosită pentru a ține la distanță moliile și insectele.

– furaj – leurda este folosită în unele zone și ca nutreț pentru animale.

Primăvara este anotimpul perfect pentru leurdă, așadar vă recomandăm și dvs să profitați și să o consumați cu încredere.

Spune-ne părerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Despre noi

Suntem o echipa tanara care dorim sa va oferim informatii utile pentru un mod de viata mai sanatos. Incercam sa facem din acest site un loc unde sa gasiti majoritatea informatiilor despre alimentele sanatoase dar si retete culinare de preparare a acestora.